Новий стандарт ISO допоможе гасити пожежі, позбавляючи вогонь доступу до кисню

Опубликовано: 26 Сентябрь 2019

Одним з найбільш ефективних способів запобігання пожеж в будівлях є зниження рівня кисню в повітрі. Системи газового пожежогасіння вирішують цю задачу, створюючи атмосферу, в якій кисню не вистачає для виникнення пожежі та підтримки процесу горіння, але цілком достатньо, щоб люди могли легко дихати.

До цього часу існували різні національні стандарти і технічні керівництва з цього приводу. Здебільшого вони публікувалися в Європі. Але при цьому відчувалася гостра нестача узгодженого на міжнародному рівні набору вимог до якості, безпеки та ефективності відповідних технічних рішень, які мали б використовувати виробники систем газового пожежогасіння, що прагне продавати їх на світовому ринку.

Перший в світі міжнародний стандарт для систем пожежогасіння шляхом витіснення кисню з повітря за допомогою інших газів (газове пожежогасіння) був опублікований фахівцями Міжнародної організації зі стандартизації (ISO). Це документ ISO 20338 "Системи газового пожежогасіння. Проектування, монтаж, планування і технічне обслуговування". Він визначає мінімальні вимоги і специфікації для проектування, монтажу і техобслуговування подібних систем, охоплюючи при цьоиу ті системи, які використовують збагачений азотом повітря для запобігання пожежам в комерційних будівлях і промислових виробничих об'єктах.

Стандарт може використовуватися як при розробці нових систем, так і при розширенні або модифікації існуючих систем.

Стандарт ISO 20338 був розроблений технічним комітетом ISO/TC 21 «Обладнання для пожежогасіння і протипожежного захисту».

Документ буде корисний не тільки виробникам систем газового пожежогасіння, а й їх користувачам, таким як власники об'єктів нерухомості, яким необхідно виконувати відповідні нормативні вимоги. Установники подібних систем, особливо з регіонів за межами Європи, також виграють від використання цього стандарту, оскільки це дозволить їм підвищити продуктивність і безпеку розгорнутих систем газового пожежогасіння. Крім того, публікація ISO 20338 принесе користь страховим компаніям.

Отримайте відповіді на Ваші запитання, заповнивши наведену нижче форму. Також будемо вдячні Вам за будь-які зауваження та пропозиції щодо оптимізації роботи підприємства.

ДП "Одесастандартметрологія" не має контрольно-наглядових повноважень.
Прохання зі скаргами на якість товарів, робіт і послуг звертатись до ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області