Стандарт ISO на класифікацію нещасних випадків на шахтах

Опубликовано: 06 Декабрь 2017

Міжнародна організація з стандартизації (ISO) розробила новий стандарт ISO 19434:2017 «Гірнича справа. Класифікація шахтних аварій», який встановлює класифікацію нещасних випадків на шахті за їх походженням, причинами, типом аварії та їх результатів або наслідків.

Стандарт охоплює тільки нещасні випадки, що призводять до наслідків для людей, а не обладнання або техніки.

Стандарт розроблений технічним комітетом ISO з гірництва ТК 82 і визначає новий напрямок у роботі комітету, оскільки до цього часу ISO у своїх гірничохімічних стандартах зосереджувала увагу на забезпеченні безпечності машин, а новий документ присвячений безпосередньо нещасним випадкам, надаючи кожному код, який зазначає його причини та наслідки.

У документі коротко визначені різні категорії причин, типів і наслідків аварій на шахтах і кожній категорії присвоюється тризначний код. Їх можна комбінувати, щоб в кінцевому підсумку виділити унікальний 15-значний код для кожного типу аварії. Цей код можна використовувати в статистичному аналізі. Аналогічним чином, виділений код чітко показує, до якої категорії причин, типу аварій і останніх наслідків відноситься аварія на шахті.

Таким чином, цей міжнародний стандарт визначає не лише основні види нещасних випадків, але й надає інформацію про сутність будь-яких пошкоджень, які сталися через нещасний випадок, визначаючи їх розташування і вплив на персонал.

Стандарт ISO 19434:2017 «Гірнича справа. Класифікація шахтних аварій» задовольнить довготривалу потребу щодо отримання системи класифікації нещасних випадків у шахтах зі стандартною схемою для всіх чинників. Це дасть змогу зробити повний аналіз, що ґрунтується як на системі програмного забезпечення, так і на ручній оцінці.