ЧЕРЕМША: корисні властивості та протипоказання

Опубликовано: 28 Март 2018

Черемша - овочева рослина, яке ще до нашої ери люди вживали в їжу і застосовували як цілющий засіб для лікування різних захворювань. У наш час люди, які піклуються про своє здоров'я і ведуть здоровий спосіб життя, також звернули пильну увагу на корисні властивості черемші і все частіше включають її в свій раціон харчування.

Ця рослина і її корисні властивості відомі людям вже більше 4000 років. Листя черемші зовні схожі на листя конвалії, а їх смак дуже схожий зі смаком молодого часнику, хоча деяким нагадує смак ріпчастої цибулі. В їжу, як правило, вживають цибулини, стебла і листя цієї рослини, які збирають до періоду цвітіння.

Склад черемші багатий вітамінами А, С, Е, групи В (В1, В3, В6, В9), макро- і мікроелементами такими як залізо, калій, кальцій, фтор, сірка, марганець, селен, мідь і іншими мінералами.

Вітаміну С в черемші більше ніж в деяких цитрусових (апельсин, мандарин, лимон). Черемша містить ефірні олії, амінокислоти (в тому числі незамінні), клітковину, цукор, органічні кислоти та інші корисні для здоров'я людини речовини.

Корисні властивості черемші:

• Черемша сприяє зміцненню імунної системи, допомагає захиститися від простудних захворювань та інфекцій, має сильну бактерицидну дію.
  • Насичує організм вітамінами, тому використовується для профілактики і лікування авітамінозів і як засіб проти цинги.
  • Надає сприятливу дію на серцево-судинну систему, стимулює роботу серця, зміцнює судини, сприяє зниженню тиску, зменшує рівень холестерину, допомагає захиститися від атеросклерозу.
  • Черемша стимулює роботу травної системи, посилює виділення шлункового соку, підвищує апетит, покращує обмін речовин.
  • Зміцнює нервову систему.
  • Позитивно впливає на бронхи та легені, допомагає виведенню мокротиння, полегшує кашель.
  • Черемша дезінфікує порожнину рота.
  • Поліпшує склад крові.
  • Використовується зовнішньо для лікування шкірних хвороб, особливо бородавок та лишаїв (подрібнені листя і сік).

Рослина має деякі протипоказання, а саме: її не можна вживати під час вагітності, а також людям, страждаючим гастритом, епілепсію, виразкою шлунка і 12-палої кишки.