Діє новий техрегламент радіообладнання

Опубликовано: 03 Апрель 2018

Радіообладнання, яке було введено в обіг до набрання чинності нового техрегламета, може бути представлено на ринку протягом року

Оновлені вимоги до радіообладнання, яке надається на ринку і вводиться в експлуатацію в Україні.

Технічний регламент радіообладнання, затверджений постановою Кабміну від 24 травня 2017 року № 355,   набув чинності  1 квітня.

Документом передбачено, що радіообладнання має бути розроблено таким чином, щоб забезпечити захист здоров'я, безпеку людей і домашніх тварин, захист власності, а також відповідний рівень електромагнітної сумісності.

Радіообладнання має ефективно використовувати і підтримувати радіочастотний ресурс України у відповідній радіотехнології і уникати шкідливих перешкод. Крім того, певні види радіообладнання повинні взаємодіяти з аксесуарами і з іншим радіообладнанням, підключатися до інтерфейсів відповідного типу на всій території України, забезпечувати захист особистих даних і конфіденційність користувачів і абонентів і т.д.

Виробники до введення в обіг радіообладнання повинні подати НКРЗІ інформацію про типах радіообладнання, які мають низький рівень відповідності суттєвим вимогам, для внесення такого радіообладнання до реєстру радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв.

Кожному зареєстрованому типу радіообладнання присвоюється реєстраційний номер, який виробники повинні наносити на радіообладнання, яке вводиться в обіг, починаючи з 12 червня 2018 року.

Виробники повинні провести оцінку відповідності радіообладнання або мати результати такої оцінки. На радіообладнання складається декларація про відповідність і наноситься маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Для серійного виробництва радіообладнання виробники повинні враховувати зміни в конструкції або характеристиках і зміни в стандартах або в інших технічних специфікаціях, посилаючись на які декларується його відповідність.

Виробники також повинні вказати на радіообладнанні назву своєї компанії, зареєстроване торгівельне найменування або торгівельну марку і поштову адресу, за якою з ними можна зв'язатися, або, якщо розмір або характер радіообладнання не дозволяє це зробити - на упаковці або в супровідному документі.

Також радіообладнання має бути забезпечено інструкціями та інформацією про безпеку.

Радіообладнання надається на ринку в разі, коли воно відповідає вимогам Технічного регламенту.

До 1 квітня 2019 року не може заборонятися або обмежуватися надання на ринку і введення в експлуатацію радіообладнання, яке введено в обіг до дня набрання чинності цим Технічного регламенту.