Змінюються правила маркування харчових продуктів

Опубликовано: 07 Декабрь 2018

Відповідний законопроект «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (проект № 8450), який допоможе споживачам дізнатися чи піддавався харчовий продукт розморожування, чи є в ньому алергени тощо, прийнятий Верховною Радою України.

Закон забов'язує розміщувати на фасованих хорчових продуктах таку інформацію:

• назва харчового продукту;
  • перелік інгредієнтів
  • будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які викликають алергічні реакції або непереносимість, і використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються в готовому продукті, навіть у зміненій формі;
  • кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів;
  • кількість харчового продукту в установлених одиницях виміру;
  • мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;
  • будь-які особливі умови зберігання і / або умови використання (у разі необхідності);
  • найменування і місцезнаходження оператора ринку, який відповідає за інформацію про харчовий продукт; а для імпортованих харчових продуктів - найменування і місцезнаходження імпортера;
  • країна походження або місце походження (стосовно м'яса або продуктів назва яких може ввести в оману щодо країни походження);
  • інструкція з використання - у випадках, коли відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;
  • для напоїв з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об'ємних одиниць - фактичний зміст спирту в напої;
  • інформація про поживну цінність харчового продукту.

Забороняється використання інформації, яка може ввести споживача в оману, особливо в частині властивостей і характеристик харчових продуктів і наслідків їх споживання, а також в частині приписування харчових продуктів лікувальних властивостей. Вказана заборона поширюється також на рекламу і уявлення харчових продуктів.